Stembevrijding in tijden van Corona

Als ik zeg dat ik aan stembevrijding doe, dan heb ik vaak iets uit te leggen. Wat is dat dan en hoezo moet mijn stem bevrijd worden? De term bevrijding roept ook bij mensen weerstand op. Weerstand op het idee dat er iets gevangen is dat bevrijd moet worden. We leven in een vrij land, we maken onze eigen keuzes, mogen zeggen wat we denken en dat doen we ook graag. We hebben graag de controle over wat denken, doen en zijn. Dus is het een beangstigende gedachte dat we misschien niet zo vrij zijn als we graag willen denken.

Spontaan koor

Vorige week ging op Social media een filmpje rond van de Italianen die in quarantaine samen zongen. Je zag niemand op straat of uit de ramen, je hoorde alleen gezang. Dit was spontaan ontstaan; toen zangers merkten dat mensen mee begonnen te zingen. In Nederland zie ik dat niet zo gauw gebeuren. Ja, er worden wel pogingen gedaan om het Italiaanse voorbeeld te volgen, maar er ontstaat toch geen koor van mensen die uit volle borst aan het zingen zijn. De lijfspreuk van Nederland is toch “ doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”.

Raar mens

Dus hoe vrij zijn wij nu eigenlijk? Voel jij je vrij om in een spontaan gezang uit te barsten omdat je vrolijk bent? Of een klaagzang als je verdrietig bent? Nee toch? We hebben toch allemaal het idee dat dit raar is. Dat andere mensen dit raar zullen vinden. Erger nog, dat andere mensen ons raar zullen vinden. Dat ze denken “ wat ben jij een raar mens”. En dan niet de gezellige variant “ wat ben jij toch een lekker, raar mens”. Nee, jij wijkt af, je doet iets fout, je hoort er niet bij.

Regeltjes

Dat willen we kosten wat het kost vermijden. Want wij mensen zijn gemaakt voor verbinding. Zo zijn er toch stiekem allerlei regeltjes onze gedachten en gedrag in geslopen. Regeltjes waaraan we geloven dat als we ons daar aan houden, we het goed doen, dat we er dan mogen zijn, er bij mogen horen.

Dit geldt voor zingen in het openbaar: als we zingen dan bewaken we toch het resultaat. We willen dat het mooi gevonden wordt of op zijn minst dat het niet te slecht klinkt. Maar het geldt niet alleen voor zingen.  We hebben regeltjes voor hoe we moeten werken, hoe we er uit zien, hoe we ons gedragen. Dat geeft ook niet. We hebben ze allemaal, die regeltjes en ze hebben in veel situaties ook hun functie.  Maar soms zitten ze ons ook in de weg.

Zing!

Stembevrijding is er ook niet op gericht om je te bevrijden van die regeltjes, maar om je er bewust van te maken dat ze er zijn en hoe ze je leven beïnvloeden. Want dan kun je een keuze maken: wat wil ik? Is dit echt wat ik wil of doe ik dit omdat ik denk dat dit van mij wordt verwacht? Dat is bevrijdend. Dan kun je kiezen om te gaan zingen. Uit volle borst,  wat je nu voelt. Ongeacht het resultaat en wat een ander er van vindt. Zingen om geen andere reden dat jij wilt zingen! Want daar verlangen we naar. Dat wordt wel bevestigd door hoe vaak het filmpje van de Italianen is gedeeld.

Als de Corona-pandemie ons één ding laat zien is dat we als mens niet alles onder controle hebben. We kunnen niet anders dan loslaten en vertrouwen…..en ZINGEN!